Γαλοπούλα γεμιστή σκέτο λουκούμι!

“Ιδιαίτερα” Χριστούγεννα τα φετινά… Τα πιο «περίεργα», απρόβλεπτα, άνευ προηγούμενου της ζωής μας… Και ταυτόχρονα αυτά, που έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ… Ανάγκη να μας ξεκουράσουν… Σωματικά, μα κυρίως ψυχικά… Ανάγκη να μας γλυκάνουν… Να μας γαληνέψουν και να μας ζεστάνουν…

Φέτος έχουμε ανάγκη από όσο μεγαλύτερη δόση Χριστουγέννων γίνεται… Να τα “νιώσουμε”, να τα μυρίσουμε και να μυρίσει και το σπίτι με τις μυρωδιές τους…

Κάπως έτσι κι εγώ αποφάσισα να δοκιμάσω να κάνω την πρώτη γαλοπούλα της ζωής μου! Για να “μυρίσει” το σπίτι μας και να ζεστάνουμε την καρδιά μας με στιγμές και αναμνήσεις…

Μέχρι φέτος, πάντα ήμασταν καλεσμένοι σε ένα οικογενειακό ή φιλικό σπίτι. Κι έτσι ποτέ δεν είχε “χρειαστεί” να την ετοιμάσω εγώ. Η αλήθεια είναι ότι δεν το “τολμούσα” κιόλας… Ξέρετε, ο “μύθος” της γαλοπούλας και της “μαεστρίας”, που θέλει για να πετύχει πάντα “με κρατούσε” από το να δοκιμάσω να την κάνω, μην τυχόν και δεν τα καταφέρω.

Μετά, όμως, σκέφτηκα… Εδώ κατάφερα να κάνω αρνί το Πάσχα και μάλιστα να το κάνω καλύτερα από αυτό της γιαγιάς! Εδώ θα κολλήσω;

Και το τόλμησα, λοιπόν και έχω να σας πω, ότι η γαλοπούλα μου είχε την ίδια επιτυχία με το αρνί και ακόμη μεγαλύτερη! Κρέας λουκούμι, πατάτες μελωμένες και γέμιση; Δεν περιγράφω καν γεύση!

Αγαπητές γιαγιάδες σας αγαπώ, αλλά “φάγατε τη σκόνη μου”!

Δοκιμάστε τη συνταγή μου και ετοιμαστείτε να βάλετε κι εσείς τα γυαλιά σε μικρούς και μεγάλους!

Υλικά:

Γαλοπούλα ( γύρω στα 5 κιλά)

Πατάτες

Μουστάρδα

Ελαιόλαδο

Αλάτι χοντρό

Πιπέρι

Βούτυρο

2 ποτήρια κρασί

Για τη γέμιση:

1/2 κιλό κιμά

1/2 φλυτζάνι μπράντι

1 σακουλάκι κουκουνάρια (1/2 φλιτζάνι περίπου)

1 φλιτζάνι μαύρες σταφίδες

1/2 φλιτζάνι cranberries

1 μήλο πράσινο σε κύβους

15 κάστανα βρασμένα

1 πελτέ ντομάτας

1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο

Εκτέλεση:

Πλένουμε πολύ καλά τη γαλοπούλα και τη στεγνώνουμε καλά.

Ρίχνουμε το χοντρό αλάτι, το πιπέρι και αρκετή μουστάρδα και τα απλώνουμε καλά μέσα και έξω από τη γαλοπούλα!

Την αφήνουμε να σταθεί (αν θέλετε κάντε το και από το προηγούμενο βράδυ) και ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Σε ένα βαθύ τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε τον κιμά. Σωτάρουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα και σβήνουμε με το μπράντι, που είχαν μουλιάσει οι σταφίδες. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και λίγο νερό και χαμηλώνουμε τη φωτιά, βράζοντας για 15 λεπτάκια. Προσθέτουμε το κουκουνάρι, τα κάστανα και τις σταφίδες και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Στο τέλος προσθέτουμε και τα cranberries με το μήλο και είμαστε έτοιμοι.

Τοποθετούμε τη γαλοπούλα σε ένα ταψί με λαδόκολλα και γύρω της τις πατάτες, που έχουμε καθαρίσει, χοντροκόψει και αλατοπιπερώσει.

Τη γεμίζουμε με τη γέμιση, την περιχύνουμε με λάδι και ρίχνουμε το κρασί γύρω γύρω στο ταψί.

Τη σκεπάζουμε “χαλαρά” με λαδόκολλα και από πάνω αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 150 βαθμούς για 5 ώρες! Υπολογίζουμε κιλό και ώρα!

Την τελευταία ώρα ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε αλουμινόχαρτο μόνο στο άνοιγμα της γαλοπούλας, για να μη μας αρπάξει η γέμιση και απλώνουμε ένα κομμάτι βούτυρο παντού πάνω στην υπόλοιπη γαλοπούλα, για να μη μας στεγνώσει!

Κάποιοι ράβουν το άνοιγμα, αλλά για μένα δε χρειάζεται. Το κρέας λιώνει πραγματικά στο στόμα, οι πατάτες είναι βούτυρο και η γέμιση απλά πεντανόστιμη! Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!

Η διαδικασία, αν και φαίνεται μεγάλη, είναι σχετικά εύκολη και εμείς την απολαύσαμε εξίσου με το αποτέλεσμα! Εννοείται πως συμμετείχαν σε όλα τα βήματα και οι μικροί μου βοηθοί, που ξετρελάθηκαν τόσο με τη συμμετοχή τους, όσο και με τη γεύση!

Καλή επιτυχία!!

Και του χρόνου με υγεία!!

Ελατε να μοιραστούμε ιστορίες, εμπειρίες, συμβουλές και ό,τι έχει να κάνει με εμάς τις μανούλες και τα αστεράκια μας!