Συκωτάκι κοκκινιστό με κριθαράκι…μούρλια!

Αν μεγαλώνετε κι εσείς έναν μικρό “αρνητή συκωτιού”, αυτή η συνταγή θα σας λύσει τα χέρια!

Συκώτι! Ένα “παρεξηγημένο” υλικό και όμως τόσο, μα τόσο θρεπτικό!

Κάτι η υφή του, κάτι η μυρωδιά του και η γεύση του…το κάνουν δυστυχώς από τα πιο “δύσκολα” φαγητά, ιδίως για ένα μικρό παιδί!

Το ίδιο ακριβώς ζούσα κι εγώ για χρόνια, μέχρι που σκαρφίστηκα αυτήν εδώ τη συνταγή και…σώθηκα!

Και παρότι ήμουν διστακτική στην αρχή με την ιδέα της κόκκινης σάλτσας στο συκώτι, καθώς είχα συνηθίσει να το τρώω με λεμονάκι, ρίγανη και τα σχετικά, τελικά το αποτέλεσμα με ξάφνιασε ευχάριστα!

Όσο για τα παιδιά; Όχι μόνο δε διαμαρτύρονται πια, αλλά μη σας πω ότι ζητάνε και δεύτερο πιάτο!

Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!

Υλικά:

Συκώτι (1 κιλό)

1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό (ή δύο μικρά)

1 συσκευασία κριθαράκι

1 πελτέ ντομάτας

Σάλτσα από 3-4 φρέσκιες ντομάτες

Ελαιόλαδο

Αλάτι & Πιπέρι

Πάπρικα καπνιστή

Κύμινο

2 φύλλα δάφνης

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά το συκώτι, αφαιρούμε τη μεμβράνη και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια (σαν τηγανιά).

Σε ένα βαθύ σκεύος ή κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι σε ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε τα κομμάτια του συκωτιού και θωρακίζουμε 3-4 λεπτά από όλες τις πλευρές, ανακατεύοντας μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.

Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε 1-2 λεπτά ακόμη. Εγώ σε αυτό το σημείο βάζω λίγο πιπεράκι, κύμινο και πάπρικα και ανακατεύω ξανά.

Προσθέτουμε τη φρέσκια ντομάτα και αφού ανακατέψουμε λίγο ακόμη συμπληρώνουμε με νερό (καλύτερο ζεστό από βραστήρα πχ, για να μη χαλάσει η βράση) μέχρι να σκεπαστεί καλά το συκώτι και να έχει μπόλικο υγρό το σκεύος.

Ρίχνουμε τη ζάχαρη, αλάτι, λίγο ακόμη πιπέρι, πάπρικα και κύμινο και τα φύλλα της δάφνης.

Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, κατεβάζουμε τη φωτιά στη μέση, σκεπάζουμε το σκεύος και σιγοβράζουμε για μισή ώρα.

Στο μισάωρο προσθέτουμε το κριθαράκι, ανακατεύοντας καλά.

Μετά από 5 λεπτά σβήνουμε τη φωτιά, για να μην κολλήσει το κριθαράκι και αφήνουμε το φαγητό σκεπασμένο για ένα τέταρτο περίπου, μέχρι να “πιει” όλα τα υγρά.

Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε από πάνω με τριμμένη μυζήθρα (του πάει τρελά)!

Τόσο απλό, τόσο νόστιμο!

*Μπορείτε να το κάνετε και με κουσκουσάκι! Βγαίνει εξίσου νόστιμο!

*Μη φοβηθείτε το τυράκι! Ο αιμικός σίδηρος δεν επηρεάζεται από τα γαλακτοκομικά!

Και μη ξεχάσετε, αν κάνετε τη συνταγή, να την ανεβάσετε στο Instagram και να με ταγκάρετε 😉

Καλή απόλαυση!!

Ελατε να μοιραστούμε ιστορίες, εμπειρίες, συμβουλές και ό,τι έχει να κάνει με εμάς τις μανούλες και τα αστεράκια μας!