Γαλατόπιτα της Μάνης και του ονείρου!

Οκ. Πρέπει να το παραδεχτούμε. Φέτος η γαλατόπιτα έχει την τιμητική της! Και είναι λογικό, δηλαδή, αφού έχουμε τρελαθεί να την ακούμε στο γνωστό σίριαλ, με “πρωταγωνίστρια” τη Μάνη!

Λιγώθηκα κι εγώ, που λέτε, με τόση γαλατόπιτα τριγύρω και το έβαλα σκοπό να βρω την πιο τέλεια (και κυρίως εύκολη) συνταγή για γαλατόπιτα!

Όχι, όμως, οποιαδήποτε γαλατόπιτα! Αλλά γαλατόπιτα…παραδοσιακή της Μάνης!

Ρώτησα, λοιπόν, γνωστούς, θείες και παραθείες και κατέληξα σε αυτήν εδώ την απλούστατη και όμως τέλεια συνταγή, που αφού “πείραξα” λιγάκι-ως συνήθως-σας την παραδίνω με πολλή αγάπη!

Πάμε να τη φτιάξουμε;

Υλικά:

2 λίτρα γάλα πλήρες

500 γρ. σιμιγδάλι

(*κανονικά προτιμάμε το ψιλό σιμιγδάλι, αλλά το έχω δοκιμάσει και με χοντρό και βγαίνει εξίσου καλό)

2 φλιτζάνια ζάχαρη

1 βανίλια

4 αυγά

κανέλα

λίγο βούτυρο

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε σε μία κατσαρόλα το γάλα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αρχίσει να ψιλοκοχλάζει.

Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη (εγώ βάζω καστανή, αλλά βγαίνει τέλειο με όλα τα είδη), τη βανίλια κι ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα και ανακατεύουμε με σύρμα για 4-5 λεπτά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα 4 αυγά, που έχουμε χτυπήσει ελαφρά σε ένα πιάτο.

Ανακατεύουμε το μείγμα άλλα 2-3 λεπτά και το τοποθετούμε σε ένα ταψί, που έχουμε βουτυρώσει.

Πασπαλίζουμε το ταψί με λίγη ακόμη ζάχαρη και κανέλα, ίσα για να κάνει μια ωραία, κρυσταλλική κρούστα με το ψήσιμο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180 βαθμούς για περίπου μισή ώρα, μέχρι να αρχίσει να ροδίζει!

Το απολαμβάνουμε είτε ζεστό είτε κρύο! Με καφέ, γάλα και ό,τι άλλο τραβάει η ψυχή μας!

Εμείς την τσακίζουμε οικογενειακώς και είναι μία από τις πιο αγαπημένες μας επιλογές για κολατσιό στο σχολείο!

Καλή επιτυχία!

Ελατε να μοιραστούμε ιστορίες, εμπειρίες, συμβουλές και ό,τι έχει να κάνει με εμάς τις μανούλες και τα αστεράκια μας!