“Μελωμένο” αρνάκι ή κατσικάκι με τραγανή πετσούλα στο φούρνο!

Η πιο τέλεια και πιο “σίγουρη” συνταγή για το πιο νόστιμο αρνάκι ή κατσικάκι της ζωής σας είναι εδώ και σας το υπογράφω! Την κάναμε χθες και σας την προτείνω με κλειστά μάτια! Άλλωστε ακόμη Πάσχα είναι και το αρνάκι τρώγεται για μέρες 😉

Η αλήθεια είναι πως το φετινό Πάσχα ήταν το πρώτο μου, σε τούτη τη ζωή, που δεν το περνάω με το μεγάλο και τρελό σόι μου..

Το πρώτο μου, που δεν σουβλίζουν αρνί οι θείοι μου και δεν μαγειρεύουν οι θείες μου, αλλά που ανέλαβα τον ρόλο του «ψήστη» και του «μάγειρα» εγώ, για τη «στενή», αλλά όχι μικρή οικογένειά μας😊

Και εδώ ήταν το μεγαλύτερο challenge για μένα✔️

Άραγε, θα τα κατάφερνα να πετύχω κι εγώ το ίδιο μελωμένο αρνάκι και κατσικάκι και την ίδια τραγανή πετσούλα, όπως αυτά που απολαμβάνω χαλαρή ως «καλεσμένη» τόσα χρόνια;

Έχω, λοιπόν, να σας πω, πως ναι! Τα κατάφερα!!

Χάρη στα “μυστικά” από τη μαμά και τις θείες μου και χάρη στο Αγρινιώτικο DNA όλων μας (διότι έχω καταγωγή από Αγρίνιο, όπως η μαμά και οι θείες -αν δε σας το έχω πει- και όσο να πείτε..αυτό στο αρνί μετράει 🙂 )κατάφερα το τέλειο ψήσιμο, το τέλειο μελωμένο κρεατάκι και την τέλεια τραγανιστή πετσούλα!

Και πραγματικά νιώθω πολύ περήφανη για τον εαυτό μου! Και φυσικά δεν υπήρχε περίπτωση να μη μοιραστώ αυτήν την καταπληκτική συνταγή μαζί σας!

Πάμε να την κάνουμε!

Υλικά:

Αρνί ή Κατσίκι

Ελαιόλαδο

Σκόρδο

Αλάτι (ιδανικά χοντρό) και Πιπέρι

Θυμάρι

Δεντρολίβανο

Λευκό κρασί

Μουστάρδα

Πατάτες

Λεμόνια

Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά το κρέας και το αφήνουμε να στεγνώσει. Το τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και γύρω γύρω βάζουμε πατάτες κομμένες σε χοντρά κομμάτια (κυδωνάτες).

Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο (αν είναι αρνί, βάζουμε πιο λίγο λάδι από ό,τι στο κατσίκι, γιατί έχει πιο λιπαρό κρέας), περιχύνουμε με χυμό από δύο λεμόνια και από πάνω ρίχνουμε χοντρό αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και αποξηραμένο δεντρολίβανο (αν το έχουμε φρέσκο σε κλωνάρια, τα τοποθετούμε ανάμεσα στο κρέας).

Λιώνουμε μερικές σκελίδες σκόρδο (εγώ υπολογίζω μία σκελίδα ανά 1 κιλό κρέας) και το αλείφουμε πάνω στο κρέας. Συμπληρώνουμε με μουστάρδα και -όπως λέει ο αγαπημένος μου Jamie Oliver 🙂 – κάνουμε μασάζ στο κρέας, για να απλωθούν παντού τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά μας.

Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και συμπληρώνουμε με λίγο λεμόνι ακόμη, προσθέτουμε ένα ποτήρι λευκό κρασί και λίγο νεράκι γύρω γύρω στο ταψί και τοποθετούμε στον φούρνο, που έχουμε προθερμάνει στον αέρα στους 180 βαθμούς.

Για το ψήσιμο υπολογίστε 1 ώρα άνα 1 κιλό περίπου, ανάλογα με τον φούρνο σας. Ανάμεσα τσεκάρετε και γυρίστε το κρέας, μία ή δύο φορές για να ψηθεί από παντού. Στα τελευταία 10 λεπτά αφήστε την πέτσα από πάνω να ξεροψηθεί καλά!

Γίνεται λουκούμι!!

Εμείς το συνοδέψαμε με σπιτικό τζατζίκι, που μπορείτε να φτιάξετε πανεύκολα!

Ανακατέψτε δύο κεσεδάκι γιαούρτι, δύο αγγουράκια που θα κόψετε με το πίλερ και θα στραγγίξετε να φύγουν τα πολλά ζουμιά, δύο σκελίδες σκόρδο λιωμένες, ελαιόλαδο και αλάτι και είστε έτοιμοι!

Καλή επιτυχία και χρόνια πολλά!


Ελατε να μοιραστούμε ιστορίες, εμπειρίες, συμβουλές και ό,τι έχει να κάνει με εμάς τις μανούλες και τα αστεράκια μας!