Τα dos και τα don’ts των γιορτών!!!

 

Εορταστική περίοδος ισούται με ατασθαλίες και αυτό είναι το μόνο σίγουρο! Μπορεί να προσέχαμε λίγο πολύ τον προηγούμενο καιρό, αλλά μόλις πάτησε ο Νοέμβρης κάθε προσπάθειά μας για διατροφή απλά πήρε τον κατήφορο… Λίγο τα μελομακάρονα, λίγο οι κουραμπιέδες, λίγο τα γιορτινά τραπέζια, που έρχονται σε λίγο καιρό και μαζί με αυτά και οι βασιλόπιτες (!) δε θέλει και πολύ να κυλήσουμε!

Τι μπορούμε να κάνουμε, όμως, για να μην πάρουμε εντελώς την κάτω βόλτα και μαζί με αυτή και αρκετά παραπανίσια κιλάκια; Η personal trainer Έλενα Αμανατίδου μας συμβουλεύει και μας λέει τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι μέσα στις γιορτές!

Ειδικά φέτος, που όλοι μας στολίσαμε και λίγο πιο νωρίς, τα πράγματα είναι ακόμη “χειρότερα”! Δε ξέρω για σας, αλλά εγώ προσωπικά έχω τρελαθεί να τρώω μελομακάρονα και δε λέω να σταματήσω! Και έπειτα, όταν έχεις παιδιά, τη γιορτινή περίοδο είσαι συνέχεια  μέσα στα γλυκά! Λίγο οι γιορτές του σχολείου, λίγο τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα και γλυκά, που φτιάχνεις μαζί τους ή σου φέρνουν για δώρο…καταστράφηκες!

Για μένα μάλιστα, που το κοριτσάκι μου έχει γενέθλια και γιορτή μέσα στις γιορτές απλά δεν υπάρχει σωτηρία! Αυτή τη στιγμή, που σας γράφω έχω στο σπίτι μου εκτός από τα μελομακάρονα (καλά αυτά δε φεύγουν από το σπίτι, αν δε μπει Φλεβάρης, χαχα) δυο τούρτες!

Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, εμείς οι μανούλες, για να μην καταλήξουμε μετά τις γιορτές με 5 κιλά πάνω (και λίγα λέω!);

Υπάρχει τρόπος; Σύμφωνα με την Έλενα Αμανατίδου, υπάρχει…

«Το διατροφικό πλάνο είναι αυτό, που θα μας σώσει από τις ’’ατασθαλίες’’ και φέτος, καθώς τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και ήδη κάποιοι από εμάς παραδινόμαστε στη γλύκα και τη νοστιμιά των γευστικών πειρασμών των γιορτών!Αν και οι γιορτές είναι συνδυασμένες με ξεκούραση, πολλά χαμογέλα και όχι με πολλές σκέψεις, καλό θα ήταν να μην αφεθούμε και πολύ. Και είμαι σίγουρη, ότι με το παρακάτω πλάνο τα χαμόγελα θα παραμείνουν

Πάμε λοιπόν να δούμε τι πρέπει να προσέχουμε:

DO

  • Φάτε πριν το ρεβεγιόν: μη μείνετε νηστικοί όλη την ημέρα, για να φάτε περισσότερο στο πάρτι! Το μόνο, που θα καταφέρετε είναι να πάτε πιο πεινασμένοι και το πιο πιθανό είναι να καταβροχθίσετε τα πάντα μπροστά σας! Προτιμήστε μικρά γεύματα όλη την ημέρα. Πριν πάτε στο πάρτυ φροντίστε να κάνετε ένα ελαφρύ γεύμα, όπως για παράδειγμα, να φάτε λίγο άπαχο τυρί με κράκερ ολικής άλεσης.
  • Φάτε πρωτεΐνη αντί για υδατάνθρακες: το τυρί, η γαλοπούλα, τα αυγά και οι ξηροί καρποί θα σας κάνουν να αισθάνεστε περισσότερο χορτάτοι και θα ικανοποιήσουν την πείνα σας.
  • Φτιάξτε τα γιορτινά φαγητά στην υγιεινή τους έκδοση: αντί για ρύζι, ζαμπόν ή λουκάνικο φτιάξτε τη γέμιση για τη γαλοπούλα σας με κάστανα και λαχανικά. Δοκιμάστε το μαγείρεμα με ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, το ψήσιμο αντί του τηγανίσματος και προσθέστε φρούτα στη τεράστια πιατέλα με τα επιδόρπια.

  • Συνεχίστε τη γυμναστική: τα ψώνια, οι επισκέψεις και οι έξοδοι με φίλους σίγουρα θα σας βγάλουν εκτός του καθημερινού σας προγράμματος. Μη παραλείπετε, όμως, την άσκηση. Άσκηση δε σημαίνει απαραίτητα γυμναστήριο. Μπορείτε να πάτε μια μεγάλη βόλτα με το καρότσι και το μωρό σας, να βάλετε χριστουγεννιάτικα τραγούδια και να χορέψετε με τα παιδιά σας, να κάνετε γενικά δραστηριότες, όχι καθιστικές! Κάψτε τις θερμίδες, που καταναλώνετε και το βάρος σας έχει μεγάλες πιθανότητες, να παραμείνει στα ίδια!

DON’T

  • Προσοχή στο αλκοόλ: αποφύγετε να πίνετε αλκοόλ μαζί με ορεκτικά, αλμυρούς ξηρούς καρπούς, κρακεράκια και τσιπς, γιατί έτσι θα πιείτε περισσότερο! Προτιμάτε αντί για κοκτέιλ τα σκέτα ποτά, που θα αραιώσετε με παγάκια ή νερό. Θυμηθείτε: πίνετε με μέτρο, γιατί το αλκοόλ έχει πολλές θερμίδες!
  • Η ποσότητα των φαγητών: μπορείτε να δοκιμάσετε όλα τα φαγητά, που επιθυμείτε, από τον μπουφέ και πολύ καλά θα κάνετε! Απλά κάντε το σε μικρότερες μερίδες.
  • Μη ξεχνάτε να πίνετε νερό: μετρήστε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα.

Καλές γιορτές!!

Αμανατίδου ‘Ελενα

Personal Trainer

Ελατε να μοιραστούμε ιστορίες, εμπειρίες, συμβουλές και ό,τι έχει να κάνει με εμάς τις μανούλες και τα αστεράκια μας!