Χριστουγεννιάτικα μπιφτέκια!!

 

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα έχετε δει, χριστουγεννιάτικα κέικ επίσης, χριστουγεννιάτικα μπιφτέκια έχετε ακούσει ποτέ; Ούτε και εγώ, μέχρι που μια μέρα μου ήρθε μια ιδέα τρελή, που αποδείχτηκε…καταπληκτική! Θέλετε να δείτε τι ακριβώς εννοώ;

Μανούλες είμαστε (οι περισσότερες εδώ μέσα τέλος πάντων :)) οπότε όλες καταλαβαινόμαστε λίγο πολύ, όσον αφορα στο ‘ζόρι’ του να ταΐσουμε τα παιδάκια μας, χωρίς να μας βγει η ψυχή! Και εντάξει, τα μπιφτέκια είναι σχετικά έύκολο’ φαγητό, αφού τα περισσότερα παιδάκια το αγαπάνε. Αλλά και πάλι, όταν μιλάμε για παιδάκια, δεν είναι τίποτα…εύκολο, αφού μπορεί μια μέρα να αποφασίσουν, ότι απλά το έχουν βαρεθεί ή ότι δεν τους αρέσει άλλο πια και εμείς να τρέχουμε και να μη φτάνουμε! Και όλα αυτά, όταν μιλάμε για παιδιά, που τρώνε γενικά. Γιατί υπάρχουν και άλλα παιδάκια, που τα χρυσώνεις για να φάνε μια μπουκιά! Αυτά δεν τρώνε και εσύ τρώγεσαι!

Για όλες τις παραπάνω κατηγορίες, λοιπόν, η λύση είναι μία! Το ‘ξεγέλασμα’! Πώς θα ξεγελάσεις, δηλαδή, το παιδί σου και πώς θα το πείσεις, ότι το φαγητό, που θα του δώσεις είναι ‘σούπερ ουάου’ και πως όλοι οι φίλοι του θα το ακούσουν και θα ζηλέψουν! (μα τι τραβάμε πραγματικά οι μανούλες!)

Πάνω εκεί, λοιπόν, που σκεφτόμουνα πώς θα τα ξεγελάσω, μου ήρθε η ιδέα! Και γιατί να πλάσω τα μπιφτέκια σαν…μπιφτέκια και όχι σαν χριστουγεννιάτικα δέντρα και αστεράκια; Αυτό έκανα λοιπόν!

Ετοίμασα τον κιμά, πήρα τα κουπάτ μου για μπισκότα (Αν δεν έχετε δέντρα, πάρτε ό,τι έχετε. Μας κάνει!) και έκανα ωραιότατα χριστουγεννιάτικα μπιφτέκια!

Στην ουσία πρόκειται για μια απλή συνταγή για μπιφτέκια στο φούρνο (με κάποιες μικρές παραλλαγούλες) και ένα χριστουγεννιάτικο…άγγιγμα!

Τι θα χρειαστείτε:

Μισό κιλό κιμά

Ένα αυγό

Λίγη τριμμένη φρυγανιά ή ψωμί μουλιασμένο και τριμμένο

Λίγο λάδι

Αλάτι και πιπέρι

Στις παραλλαγές, που σας ανέφερα μπορείτε αντί για φρυγανιά ή ψωμί να βάλετε τα εξής:

  • Λαχανικά! Υγιεινή παραλλαγή, ιδανική για παιδιά. Θα δείτε ακριβώς τη συνταγή εδώ!
  • Τριμμένη πράσινη πιπεριά και φέτα επίσης τριμμένη μέσα στον κιμά. Πεντανόστιμο!
  • Λιαστή ντομάτα! Τρίψτε ένα βαζάκι στο μούλτι και προσθέστε την στον κιμά σκέτη ή μαζί με λίγο τριμμένο, κίτρινο τυρί της προτίμησής σας (μπορεί να είναι κασέρι, μοτσαρέλα, ή ό,τι άλλο σας αρέσει).

Εκτέλεση:

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί.

Αφήνουμε τον κιμά να ΄σταθεί’ ένα μισάωρο.

Παίρνουμε χουφτίτσες χουφτίτσες και τις βάζουμε στα κουπάτ.

Βάζουμε τα μπιφτεκάκια μας σε ένα ταψί, στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα, μαζί με πατατούλες.

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο. Πρώτα βάζουμε τις πατατούλες και μετά από ένα μισάωρο περίπου προσθέτουμε τα μπιφτέκια και ψήνουμε για άλλο ένα μισάωρο. Μόλις ροδίσουν τα γυρνάμε και από την άλλη μεριά.

Tip: Στο ταψί εγώ βάζω και λίγο νεράκι. Επίσης, όταν βάζω τις πατατούλες τις περιχύνω με στυμμένο λεμονάκι, τις αλατίζω και ρίχνω από πάνω και λίγη ρίγανη.

Extra Tip: Τη λαδόκολλα πρώτα βρέξτε την κάτω από τη βρύση και στραγγίξτε την μετά με το χέρι. Έτσι δεν θα ‘αρπάξει’ στο ψήσιμο και θα κρατήσει το φαγητό σας πιο ζουμερό! Το συγκεκριμένο tip το είχα δει στον αγαπημένο μου Jamie Oliver και το κάνω πάντα από τότε!

Εννοείται πως τα παιδιά μου τα λάτρεψαν τα χριστουγεννιάτικα μπιφτεκάκια τους, τα έφαγαν όλα και λάτρεψαν και όλη τη διαδικασία της προετοιμασίας τους!

Καλή επιτυχία!!

Ελατε να μοιραστούμε ιστορίες, εμπειρίες, συμβουλές και ό,τι έχει να κάνει με εμάς τις μανούλες και τα αστεράκια μας!

2 comments

  1. Υπέροχη ιδέα και για γιορτινό τραπέζι επίσης!! Θα την υιοθετήσω…χεχε καλές γιορτές!

Comments are closed.