Αρωματικό και ζουμερό κέικ με σταφίδες, καρύδια και μέλι χωρίς καθόλου ζάχαρη!

Δεν υπάρχει πιο “χουχουλιάρικη” συνταγή για το φθινόπωρο και τα Χριστούγεννα, που πλησιάζουν, από ένα κέικ με σταφίδες και καρύδια! Πόσο μάλλον, όταν αυτή η συνταγή, εκτός από πεντανόστιμη είναι και άκρως υγιεινή, αφού δεν έχει ίχνος ζάχαρη, αλλά οφείλει όλη της τη γλύκα σε αγνό και θρεπτικό μελάκι!

Η ιδέα βασίζεται στην γνωστή και αγαπημένη συνταγή για Φανουρόπιτα της γιαγιάς μας, με λίγες μικρές παραλλαγές!

Είναι τέλεια, για να συνοδέψουμε τον καφέ ή το τσάι μας και το καλύτερο; Σας υπόσχομαι ότι θα την λατρέψουν και τα μικρά σας μπομπιράκια! Εμείς δεν την χορταίνουμε οικογενειακώς 🙂

Πάμε να την κάνουμε;

Υλικά: 500 γρ αλεύρι που φουσκώνει

1 κούπα αραβοσιτέλαιο

1 κούπα μέλι

1 μιση κούπα χυμός πορτοκάλι

2-3 κουταλιές της σούπας κονιάκ (προαιρετικό, αν το φάνε μικρά παιδιά)

1 κουτάλι της σούπας μπέικιν

3 βανίλιες

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

1 πρέζα γαρύφαλλο τριμμένο

150 γρ. καρύδια χοντροκομμένα με μαχαίρι η χοντραλεσμένα στο μούλτι

100γρ. σταφίδα ξανθή

100γρ. σταφίδα μαύρη

Εκτέλεση:

Χτυπάω πολύ καλά στο μίξερ το αραβοσιτελαιο με το μέλι και προσθέτω τον χυμό και το κονιάκ. Ανακατεύω με κουτάλι.

Στη συνέχεια προσθέτω το αλεύρι, στο οποίο προηγουμένως έχω προσθέσει το μπέικιν και τις βανίλιες. Το προσθέτω σταδιακά, ανακατεύοντας στην αρχή με σύρμα και στη συνέχεια με τη μαρίζα η ένα ξύλινο κουτάλι, μέχρι να ενσωματωθεί καλά.

Τέλος προσθέτω τα καρύδια και τις σταφίδες, τα οποία προηγουμένως έχω τυλίξει με λίγο έξτρα αλεύρι, την κανέλα και το γαρύφαλλο.

Ανακατεύω καλά το μείγμα και το τοποθετώ σε ταψί, το οποίο, έχω αλείψει με αραβοσιτέλαιο και αλευρώσει.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC, στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για 45′-50′ περίπου, ανάλογα με το φούρνο.

Ζουμερό, αρωματικό και υπέροχο!

Καλή επιτυχία!

Ελατε να μοιραστούμε ιστορίες, εμπειρίες, συμβουλές και ό,τι έχει να κάνει με εμάς τις μανούλες και τα αστεράκια μας!