Μπακαλιάρος με σκορδαλιά και τα πιο super συνοδευτικά!

Η πιο εύκολη και πετυχημένη συνταγή για μπακαλιάρο τηγανητό είναι εδώ! Γιατί κανείς δε μπορεί να φάει μόνον έναν…ή μόνο μία ημέρα! Τι κι αν πέρασε η 25η Μαρτίου, λοιπόν; Εμείς συνεχίζουμε να τον μαγειρεύουμε, γιατί είναι πεντανόστιμος, θρεπτικός και μια τέλεια ιδέα, για να φάνε ψάρι ακόμη και τα πιο “δύσκολα” παιδιά!

Κάπου εδώ να σας πω, πως είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου, που κάνω μπακαλιάρο τηγανητό σε κουρκούτι, όπως και σκορδαλιά. Η συνταγή είναι της αγαπημένης μου θείας και φοβερής μαγείρισσας, Αλέκας, που μας έχει δώσει πολλές και όμορφες συνταγές σε αυτό εδώ το blog.

Ότι βγήκε τέλεια, νομίζω ότι φαίνεται από τις φωτογραφίες 🙂 Και αφού κατάφερα να τα κάνω εγώ όλα τόσο τέλεια, με την πρώτη φορά, νομίζω ότι μπορείτε όλοι σας! Περιττό να πω, ότι τα μικρά μου μπομπιράκια τα εξαφάνισαν όλα! Και όχι μόνο αυτό, αλλά συμμετείχαν και στη διαδικασία, βουτώντας τον μπακαλιάρο στο κουρκούτι και αυτό, νομίζω, είναι και το πιο σημαντικό. Να χτίζουμε αναμνήσεις παρέα…

Εκτός από τον παραδοσιακό μπακαλιάρο και την σκορδαλιά, εμείς το πήγαμε φέτος λίγο παραπέρα και τηγανίσαμε στο κουρκούτι, επίσης, γαρίδες, αλλά και onion rings! Και όλα αυτά φυσικά με συνοδεία τις αγαπημένες μας πατατούλες!

Πάμε να τα φτιάξουμε;

Υλικά για κουρκούτι:

2-3 κουτάκια μπύρα

Αλεύρι (περίπου 1 κιλό)

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση για κουρκούτι:

Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ τη μπύρα (περίπου 1 κουτάκι για 1 κιλό ψάρι) και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας παράλληλα με ένα σύρμα, μέχρι να γίνει ένας χυλός αρκετά πηχτός. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και είμαστε έτοιμοι!

Extra tip: Το μυστικό είναι να βάλουμε ένα 2ωρο τον χυλό στο ψυγείο, να “σφίξει” πριν από το τηγάνισμα. Έτσι το πανάρισμα θα γίνει ακόμη καλύτερο!

Ο μπακαλιάρος μας

Εκτέλεση:

Ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο μας τουλάχιστον μια ημέρα πριν, αλλάζοντας το νέρο του γύρω στις 5 φορές.

Την ημέρα, που θα τον τηγανίσουμε, τον στραγγίζουμε καλά το ίδιο πρωί σε ένα σουρωτήρι και τον “ζουλάμε” ελαφρά για να φύγουν όλα τα υγρά, πριν τον βάλουμε στο κουρκούτι.

Τον κόβουμε σε κομμάτια και τον βουτάμε στο κουρκούτι και αμέσως μετά σε καυτό λάδι, που έχουμε να καίει σε μια βαθιά κατσαρολίτσα.

Σε 2′ ο μπακαλιάρος είναι έτοιμος! Τον βγάζουμε από το λάδι και τον ακουμπάμε σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας, ώστε να φύγει το περίσσιο λάδι.

Η ίδια διαδικασία ακριβώς γίνεται και στις γαρίδες, χωρίς φυσικά το ξαλμύρισμα. Τις βουτάμε στο κουρκούτι και γίνονται πραγματικά εξαιρετικές!

Για τα onion rings κόβουμε σε ροδέλες δύο κρεμμύδια, τα βουτάμε και αυτά στο κουρκούτι και κατευθείαν και αυτά στο τηγάνι!

Τις μόνες, που δεν έβαλα στο κουρκούτι ήταν οι τηγανητές πατάτες, αν και το σκέφτηκα και αυτό 🙂 Μια μέρα θα το δοκιμάσω και θα σας πω!

Για τη σκορδαλιά!

Υλικά:

3-4 πατάτες

λάδι, ξύδι,

αλάτι, πιπέρι

3 σκελίδες σκόρδο

Εκτέλεση:

Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε σε χοντρά κομμάτια μέχρι να μαλακώσουν. Με ένα ραβδομπλέντερ ή και με το χέρι, με πιρούνι ή αντίστοιχο εργαλείο, “πατάμε” τις πατάτες να λιώσουν. Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας ξύδι, μισή κούπα λάδι, και το σκόρδο, που έχουμε καθαρίσει και λιώσει. Ανακατεύουμε και είμαστε έτοιμοι!

Καλή επιτυχία!

Χρόνια πολλά σε όλους και του χρόνου ας είμαστε όλοι μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα!

Μένουμε σπίτι-Μένουμε ασφαλείς!

Ελατε να μοιραστούμε ιστορίες, εμπειρίες, συμβουλές και ό,τι έχει να κάνει με εμάς τις μανούλες και τα αστεράκια μας!