Μελομακάρονα της γιαγιάς!

 

Μπορεί τα Χριστούγεννα να πέρασαν, στη χώρα μας όμως τα μελομακάρονα τρώγονται μέχρι το τέλος των γιορτών. Καλά, στο δικό μας σπίτι ως το τέλος Φλεβάρη και λίγο σας λέω! Με άλλα λόγια, έχουμε χρόνο ακόμη και για να τα φτιάξουμε και για να τα απολαύσουμε ξανά και ξανά!

Για όσες από εσάς ανήκετε στην κατηγορία των ‘φοβητσιάρηδων’, που δεν έχετε τολμήσει ακόμη να φτιάξετε μελομακάρονα, να σας πω ότι ούτε εγώ το είχα τολμήσει ποτέ, αλλά το κατάφερα και βγήκαν τέλεια, οπότε μη μου ανησυχείτε καθόλου! Άλλωστε, το ξέρετε πως εγώ σας προτείνω μόνο εύκολες συνταγές, που έχω πρώτα κάνει εγώ!

Η συγκεκριμένη συνταγή είναι της θείας μου της Αλέκας και για όσους δεν έχετε καταλάβει ακόμη τι εστί θεία Αλέκα, να σας θυμήσω, πως δικές της είναι και οι σούπερ συνταγές για τον σπιτικό κορμό και τα αφράτα κουρού τυροπιτάκια, που κάνανε πραγματικά πάταγο! Με λίγα λόγια;… Αλέκα + συνταγές =εγγύηση!

Πάμε να δούμε τη σούπερ συνταγή μας για μελομακάρονα, λοιπόν!

Υλικά:

2 φλυτζάνια λάδι (ένα ελαιόλαδο και ένα σπορέλαιο ή αραβοσιτέλαιο)

1 φλυτζάνι ζάχαρη

½ φλυτζάνι κονιάκ (προαιρετικά! Αν πρόκειται να καταναλωθούν από παιδάκια, εγώ δε βάζω κονιάκ, ή το κάνω μισό-μισό)

½ φλυτζάνι χυμό πορτοκάλι φρεσκοστυμμένο

6 φλυτζάνια αλεύρι μαλακό (ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω, θα το δείτε στο ζύμωμα)

3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 κουταλάκι του γλυκού σόδα

καρύδια

κανέλα

μια πρέζα αλάτι

Προσοχή: Με το ίδιο φλυτζάνι θα υπολογίσετε όλα τα υλικά!

 

Για το σιρόπι:

1 φλιτζάνι μέλι

1 φλιτζάνι ζάχαρη

2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό

χυμό από μισό λεμόνι

 

Εκτέλεση:

Χτυπάμε όλα τα υγρά (το λάδι, το κονιάκ και το χυμό πορτοκαλιού) μαζί με τη ζάχαρη και λίγη κανέλα στο μίξερ.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Ρίχνουμε μέσα στο αλεύρι το μπέικιν, τη σόδα και το αλάτι και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα του αλευριού στο μείγμα του λαδιού, όσο αυτό ‘χτυπιέται’ στο μίξερ. Αν έχουμε γάντζο, ζυμώνουμε με γάντζο, αλλιώς με τα χέρια.

Τρίβουμε τα καρύδια πολύ ψιλά στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέσα στη ζύμη.

Βγάζουμε τη ζύμη από το μίξερ και ζυμώνουμε και λίγο με τα χέρια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι. Στόχος μας η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια! Μόλις γίνει αυτό, είμαστε έτοιμοι!

Πλάθουμε τα μελομακάρονα στο σχήμα, που μας αρέσει με τα χέρια ή με κουπάτ. Εμείς κάναμε και παραδοσιακά μελομακάρονα, αλλά και πιο χριστουγεννιάτικα με κουπάτ δεντράκια και αστεράκια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου μισή ώρα μέχρι να πάρουν χρώμα!

Extra tip: Αν θέλουμε μπορούμε να τα κάνουμε και γεμιστά! Ανακατεύουμε καρυδόψυχα με ζάχαρη και κανέλα, κάνουμε ένα μπαλάκι με τη ζύμη, το ανοίγουμε σαν πιτούλα, βάζουμε στη μέση μια κουταλιού του γλυκού από το μείγμα με την καρυδόψυχα και κλείνουμε γύρω γύρω. Ειδάλλως θα πασπαλίσουμε εξτρά καρύδι από πάνω στο τέλος.

Σιρόπι:

Για το σιρόπι, βάζουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση, βράζουμε για 5 λεπτά τα υλικά και αφαιρούμε τον αφρό, που θα βγει.

Αφού κρυώσουν λίγο τα μελομακάρονα και είναι χλιαρά τα βουτάμε στο βραστό σιρόπι και στη συνέχεια τα τοποθετούμε ξανά στο ταψί.

Extra tip: αν δεν βιαζόμαστε να τα καταναλώσουμε, ιδανικό θα είναι να τα γυρίσουμε μετά από λίγο από την ανάποδη μέσα στο ταψί και να τα αφήσουμε για κάποιες ώρες έτσι, ώστε να πάει από πάνω το σιρόπι και να ποτίσει καλά!

Στο τέλος πασπαλίζουμε με λίγο ακόμη από το τριμμένο καρύδι και σερβίρουμε!

Θα γίνουν τα πιο νόστιμα μελομακάρονα, που έχετε δοκιμάσει!

Όπως σε κάθε συνταγή μου, είχα μαζί μου τους μικρούς μου βοηθούς, που έφτιαξαν για πρώτη φορά στη ζωή τους μελομακάρονα και το απόλαυσαν εξαιρετικά! Και εννοείται ήταν οι πρώτοι, που δοκίμασαν και έγλυψαν τα δάχτυλά τους στην κυριολεξία!

 

Καλή χρονιά σε όλους!

Ελατε να μοιραστούμε ιστορίες, εμπειρίες, συμβουλές και ό,τι έχει να κάνει με εμάς τις μανούλες και τα αστεράκια μας!