Σπιτικό ψωμάκι, πανεύκολο και λαχταριστό!

Ομολογώ πως σε αυτή τη ζωή έμαθα να μαγειρεύω, όταν έγινα μαμά. Επίσης ομολογώ, πως μέχρι τότε δεν ήξερα ούτε αυγό να βράζω (που λέει ο λόγος) και πως αν κάποτε μου έλεγαν, πως θα έφτανε η ώρα που θα έκανα το δικό μου ψωμί, θα τους έβγαζα τρελούς και με τη βούλα!

Και όμως φίλες μου, όχι μόνο ήρθε αυτή η ώρα και κατάφερα να κάνω για πρώτη φορά στη ζωή μου το δικό μου ψωμί, αλλά βγήκε και τόσο νόστιμο, που δεν έμεινε ούτε ψίχουλο! Ειδικά τα παιδιά; Το τσάκισαν όλο και πλέον μου ζητάνε κάθε μέρα!

Και το καλύτερο; Ότι μπορώ να τους κάνω κάθε μέρα! Γιατί πολύ απλά, είναι τόσο εύκολη αυτή η συνταγή, που πραγματικά δεν υπάρχει πλέον λόγος να ξανα αγοράσω ποτέ από έξω!

Την φοβερή αυτή συνταγή την βρήκα από την φίλη blogger του working moms, Έφη, αλλά την “πείραξα” λίγο -όπως συνηθίζω άλλωστε 🙂 – και σας την παρουσιάζω μαζί με τις δικές μου πεντανόστιμες πινελιές!

Ιδού, λοιπόν, ο πανεύκολος τρόπος να κάνετε ζεστό και αχνιστό ψωμάκι, ελιαόψωμο, τυρόψωμο και…κρεμμυδόψωμο!

Υλικά για 2 ψωμάκια του μισού κιλού (γιατί κανείς δε μπορεί να φάει μόνο ένα!

1 συσκευασία αλεύρι γ.ο.χ (ένα πακέτο)

2 ποτήρια του νερού χλιαρό νερό (700ml τα δύο)

2 φακελάκια μαγιά των 8γρ το ένα

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

1 κουταλιά της σούπας αλάτι

4 κουταλιές της σούπας λάδι

Εκτέλεση

Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί σε μία λεκανίτσα, ζυμώνετε ελάχιστα ίσα να γίνει μια μπάλα και χωρίζετε τη ζύμη σε δύο μπάλες.

Σκεπάζετε τη ζύμη με μια πετσέτα και βάζετε στο ψυγείο για 2 ώρες. Εγώ το έχω βάλει και λιγότερη ώρα και βγήκε μια χαρά.

Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο, την “ραντίζετε” με αλεύρι γύρω γύρω και της δίνετε σχήμα από καρβέλι ή φραντζόλα.

Την τοποθετείτε σε ζεστή γάστρα, σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε για 30 λεπτά με καπάκι και για άλλα 30 χωρίς, στους 200 βαθμούς στον αέρα.

Tip 1: Εγώ δεν έχω γάστρα και την έβαλα σε ένα βαθύ πυρέξ, σκεπάζοντας με αλουμινόχαρτο.

Για το τυρόψωμο ή το ελαιόψωμο: Πριν βάλετε στο ψυγείο τη ζύμη, προσθέστε φέτα τυράκι ή ελιές σε ροδέλες, ή και τα δύο μαζί!

Για το κρεμμυδόψωμο: Προσθέστε στη ζύμη 1-2 κρεμμύδια (ανάλογα πόσο έντονη γεύση θέλετε) λιωμένα στο μούλτι.

Για ακόμη πιο γευστικό αποτέλεσμα δοκιμάστε το κρεμμυδο-ελαιόψωμο! Κρεμμύδι και ροδέλες ελιάς μαζί! Απλά τέλειο!

Αν θέλετε, πλάστε μικρά ελιοψωμάκια και τυροψωμάκια και έχετε το τέλειο σνακ για το σχολείο των παιδιών!

Tip 2: Το κρεμμυδόψωμο και το ελαιόψωμο ίσως χρειαστούν 5-10 λεπτά παραπάνω στο ψήσιμο, γιατί η ζύμη θα βγει πιο υγρή λόγω των υλικών. Μια ωραία ιδέα είναι να δοκιμάσετε, αν ψήθηκε, με το μαχαιράκι, όπως κάνουμε και με το κέικ.

Καλή επιτυχία!

Ελατε να μοιραστούμε ιστορίες, εμπειρίες, συμβουλές και ό,τι έχει να κάνει με εμάς τις μανούλες και τα αστεράκια μας!

1 comment

Comments are closed.