Χουρμαδότουρτα με σοκολάτα!

Μόλις πέρασαν τα Θεοφάνεια και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος, για να αποχαιρετήσουμε τη φετινή χριστουγεννιάτικη περίοδο από μία υπέροχη και απολαυστική σπιτική χουρμαδότουρτα!

Ένα εύκολο, γρήγορο και απολαυστικό γλυκό με χουρμάδες και σοκολάτα! Για όσους δε γνωρίζετε τα θρεπτικά στοιχεία του χουρμά, να σας πω πως πρόκειται για ένα σούπερ θρεπτικό φρούτο, με πολλά οφέλη για την υγεία μας! Και το αποτέλεσμα; Είναι…γευστικότατο!

Πρόκειται για ένα κατεξοχήν χριστουγεννιάτικο γλυκό, που όμως μπορούμε να απολαύσουμε όλο το χρόνο, μη σας πω και το καλοκαίρι ακόμη, αφού ο χουρμάς του χαρίζει κάτι το..εξωτικό! Εκτός από απολαυστικό γλυκό, όμως, είναι και θρεπτικό χάρη στον χουρμά και τα πολλά του θρεπτικά οφέλη!

Ο χουρμάς είναι πλούσιος σε βιταμίνες, κάλιο, μαγνήσιο, έχει πολλές φυτικές ίνες και βοηθάει για την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος, ενώ σύμφωνα με έρευνες έχει πολλαπλά οφέλη στην υγεία μας και συμβάλλει ακόμη και στην απώλεια κιλών!

Τη συγκεκριμένη συνταγή μου την έδωσε η πεθερά μου, που την έκανε από παλιά κάθε Χριστούγεννα και παρότι δεν μου αρέσουν ιδιαίτερα οι χουρμάδες, τη λάτρεψα! Βγήκε πεντανόστιμη και τη φάγαμε μικροί και μεγάλοι!

Πάμε να δούμε, λοιπόν, πώς να απολαύσουμε τον χουρμά στην υπέροχη συνταγή μας;

Υλικά:

350 γρ. Χουρμάδες χωρίς πυρήνα

1 ½ κούπα καρύδια χοντροκομμένα

9 ασπράδια αυγών

9 κουταλιές της σούπας άχνη ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

2 βανίλιες

2 κουταλάκια της σούπας λικέρ (προαιρετικά, αν δεν καταναλωθεί από παιδιά)

 

Για τη σαντιγύ:

250 γρ. κρέμα γάλακτος

4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη

 

Για τη σοκολάτα:

300 γρ. Κουβερτούρα

250 γρ. κρέμα γάλακτος

 

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε τη σαντιγύ χτυπώντας στο μίξερ την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε σταδιακά την άχνη. Μόλις είναι έτοιμη, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο.

Χτυπάμε τα ασπράδια, για να γίνουν μαρέγκα και προσθέτουμε σταδιακά την άχνη, το μπέικιν, και τις βανίλιες.

Μετά προσθέτουμε το λικέρ, τους χουρμάδες κομμένους σε μικρά κομματάκια και τα καρύδια και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.

Τοποθετούμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψάκι, στρογγυλό (με διάμετρο περίπου 28 εκατοστά) και ψήνουμε τη βάση σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις πάνω-κάτω για 20 λεπτά.

Όταν κρυώσει ελαφρώς, αναποδογυρίζουμε το γλυκό στην τουρτιέρα.

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη κρέμα σοκολάτας. Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε 250 γρ. Κρέμα γάλακτος. Μόλις αρχίσει να βράζει, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα σε κομματάκια. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να γίνει κρέμα.

Αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει η σοκολάτα και την απλώνουμε πάνω στη βάση.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τη σαντιγύ με ένα κορνέ και τέλος στολίζουμε την τούρτα με χουρμάδες κομμένους στη μέση.

Βγαίνει τέλεια και πεντανόστιμη!

Καλή επιτυχία!

Ελατε να μοιραστούμε ιστορίες, εμπειρίες, συμβουλές και ό,τι έχει να κάνει με εμάς τις μανούλες και τα αστεράκια μας!

Leave a Reply