Πασχαλινά τσουρέκια με σοκολάτα και μέλι, αφράτα και υγιεινά!

Μία ανάσα πριν τις διακοπές του Πάσχα και οι κουζίνες μας έχουν αρχίσει να παίρνουν φωτιά, με πρωταγωνιστή-τι άλλο-το λαχταριστό, πασχαλινό τσουρέκι! Τι θα λέγατε φέτος να δοκιμάσετε μια συνταγή λίγο διαφορετική, χωρίς καθόλου ζάχαρη, αλλά με μέλι και υπέροχο αποτέλεσμα;

Τη συνταγή αυτή μας την έδωσε η γιαγιά μας και είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά των παιδιών μου! Αφράτο και λαχταριστό, αυτό το τσουρέκι είμαι σίγουρη ότι θα το λατρέψετε, όχι μόνο της υπέροχης γεύσης του, αλλά κυρίως γιατί δεν περιέχει καθόλου ζάχαρη, αλλά μόνο αγνό μέλι! Ο,τι πρέπει, δηλαδή, για τα μικρά μας μπομπιράκια!

Πάμε να το φτιάξουμε;

Υλικά:

1κιλο αλεύρι σκληρό για τσουρέκια

300ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου

30γρ. Μαγιά ξηρή

320γρ. Μέλι

4 αυγά

4 βανιλιες

25γρ. Μαχλεπι

1κγ. Κοφτή κακουλέ

3γρ. Μαστίχα

1/2 κσ ζάχαρη

300 γρ. Βούτυρο αγελάδος

Ξύσμα ενός πορτοκαλιού (προαιρετικά)

450-500 γρ κουβερτούρα

2 κσ ηλιέλαιο

4 φακελάκια σταγόνες κουβερτούρας

Εκτέλεση:

Στη λεκάνη ζυμωματος βάζουμε το νερό και ρίχνουμε σταδιακά τη μαγιά, ανακατεύοντας με σύρμα, μέχρι να διαλυθεί.

Πάνω στη μαγιά ρίχνουμε όλο το αλεύρι, ώστε να σκεπαστεί.

Σκεπάζουμε με 2 πετσέτες κουζίνας και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί η μαγιά σε θερμοκρασία δωματίου για 20′-30′.

Στη συνέχεια τρίβουμε στο μουλτι όλα τα μυρωδικά, μαχλεπι, μαστίχα, κακουλε και βανίλιες με μισό Κ.σ ζάχαρη και τα ρίχνουμε στη λεκάνη ζυμωματος.

Προσθέτουμε το μέλι, τα αυγά και το ξυσμα και ζυμωνουμε ρίχνοντας λίγο-λίγο λιωμένο το βούτυρο.

Κάνουμε πολλά διπλώματα της ζύμης, γιατί βοηθάει, ώστε να γίνουν αφράτα τα τσουρεκια.

Ζυμωνουμε για 10- 15′.Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι, ώστε να μην κολλάει το ζυμάρι στα χέρια.

Σκεπαζουμε τη λεκάνη με τις πετσέτες και την τύλιγουμε με μια κουβερτούλα. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος τη ζύμη, μέχρι να 2πλασιαστει ή και 3πλασιαστει, για περίπου 3 ώρες.

Στη συνέχεια ζύγιζοηυμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε 3 ή 4 μέρη. Θα γίνουν 3 μεγαλα ή 4 μικρότερα τσουρέκια.

Κάθε μέρος το χωρίζουμε σε 3 μικροτερα και πλαθουμε 3 κορδόνια.

Τα πλαταίνουμε με το χέρι και τοποθετούμε αρκετες σταγόνες σοκολάτας γάλακτος και κουβερτούρας στο καθένα.

Κλείνουμε πάλι σε κορδόνι και τα τρία και τα πλεκουμε δημιουργώντας το τσουρέκι.

Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε 2 ταψιά κουζίνας, που έχουμε καλύψει με χαρτί ψησίματος, σε απόσταση το ένα απο το άλλο και αφήνουμε τα ταψιά σε ζεστό μέρος για 20′.

Τέλος, αλλείφουμε τα τσουρέκια, πριν τα ψήσουμε, με πινέλο με μείγμα από έναν κρόκο διαλυμένο σε λίγο γάλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC για 1 ώρα περίπου, στις αντιστάσεις, ανάλογα με τον φούρνο, στη μεσαία σχάρα.

Όταν ψηθούν τα τσουρέκια και κρυώσουν τα καλύπτουμε με κουβερτούρα που ετοιμάζουμε ως εξής:

Σε κατσαρολάκι ή πυρίμαχο μπολ κόβουμε σε κομματάκια την κουβερτούρα. Τοποθετούμε το κατσαρολάκι σε μεγαλύτερη κατσαρόλα που βράζει νερο( Μπεν μαρι) μέχρι να λιώσει. Βγάζουμε το κατσαρολάκι από τον ατμό και προσθέτουμε 2κσ ηλιέλαιο. Ανακατεύουμε.

Τέλος, αφού καλύψουμε τα τσουρέκια με τη σοκολάτα, τα πασπαλίζουμε με ελαφρώς καβουρντισμένο (στο φούρνο στους 150οC) φιλέ αμύγδαλο.

Καλή επιτυχία!!

Ελατε να μοιραστούμε ιστορίες, εμπειρίες, συμβουλές και ό,τι έχει να κάνει με εμάς τις μανούλες και τα αστεράκια μας!