Οι 10 σημαντικότεροι στόχοι μέσα στο 2019 για ένα γονιό!

Η νέα χρονιά φέρνει πάντα την ευκαιρία για νέες συνήθειες και πολλές αλλαγές. Αδράξτε αυτήν την πολύτιμη ευκαιρία, για να αλλάξετε κάποιες από τις “κακές” σας συνήθειες και να αποκτήσετε καινούριες, με γνώμονα πάντα το δικό σας καλό, αλλά και το καλό των παιδιών σας!

Ορίστε η λίστα με τους 10 σημαντικότερους στόχους, για να κατακτήσετε μέσα στο 2019:

Δημιουργήστε νέες “παραδόσεις”!

Kαθιερώστε μία ημέρα της εβδομάδας, κατά την οποία θα κάνετε μια κοινή δραστηριότητα με τα παιδιά. Αυτό θα μπορούσε να ήταν ένα οικογενειακό πικ νικ, αν έχει καλό καιρό, μια εκδρομή ή μια ταινία, αν αγαπούν το σινεμά. Φροντίστε αυτή η “παράδοση” να είναι κάτι που θα αγαπάτε και εσείς και τα παιδιά, ώστε να την απολαύσετε εξίσου και να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί τους.

Διασφαλίστε χρόνο με το κάθε παιδί σας ξεχωριστά!

Αυτό ισχύει φυσικά στην περίπτωση, που έχετε παραπάνω από ένα παιδί. Πολλές φορές “ξεχνάμε” πώς μπορεί να αγαπάμε εξίσου τα παιδιά μας, αλλά το καθένα από αυτά έχει τις δικές του ανάγκες, τις δικές του “ιδιαιτερότητες” και τις δικές του αγαπημένες δραστηριότητες, όπως επίσης έχει ανάγκη από αποκλειστικό χρόνο, που ο κάθε γονιός πρέπει να φροντίζει να του παρέχει, έστω και αν αυτό συμβαίνει μόνο λίγες φορές το χρόνο.

Γίνετε πιο συναισθηματικά διαθέσιμοι στα παιδιά σας!

Συνήθως οι μπαμπάδες είναι λιγότερο “προσβάσιμοι” στα παιδιά, καθώς λείπουν περισσότερες ώρες από το σπίτι, με αποτέλεσμα οι μαμάδες να είναι αυτές που αποκτούν το μεγαλύτερο συναισθηματικό δέσιμο με το παιδί τους. Φίλοι μπαμπάδες προσπαθήστε να το αλλάξετε αυτό παίζοντας μαζί τους και δείχνοντάς τους την ευαίσθητη πλευρά σας. Ότι ακόμη και εσείς – ο ατρόμητος στα μάτια τους μπαμπάς- φοβάστε ή νιώθετε άσχημα. Δείξτε τους τι αγαπάτε και τι όχι και έτσι θα καταφέρετε να προσεγγίσετε συναισθηματικά τα παιδιά σας, αλλά και να τα βοηθήσετε να μην νιώθουν άσχημα με τα δικά τους συναισθήματα.

Ενδιαφερθείτε για τον εαυτό σας!

Συνήθως τα δύο πρώτα χρόνια από τη γέννηση ενός παιδιού, ο γονιός παύει να ασχολείται με τον εαυτό του και επικεντρώνεται καθαρά στο παιδί. Μετά από ένα σημείο όμως πρέπει να αρχίσετε να ενδιαφέρεστε ξανά για σας και τα δικά σας θέλω, γιατί πολύ απλά, μόνο αν είστε καλά μέσα σας, θα βγαίνει αυτό προς τα έξω και κυρίως προς το παιδί σας. Για τη μαμά αυτό μπορεί να σημαίνει μια βόλτα με τις φίλες της, μια επίσκεψη στο κομμωτήριο ή μια βόλτα στα μαγαζιά. Ανεβάστε τη διάθεσή σας και αυτό είναι σίγουρο πως θα το εισπράξει και το παιδί!

Κοντρολάρετε το άγχος σας!

Γονιός και άγχος συνήθως πάνε μαζί. Έτσι όμως και την υγεία σας επιβαρύνετε, αλλά επιβαρύνετε και το παιδί σας ψυχολογικά, μεταδίδοντάς του το στρες σας. Τα παιδιά χρειάζονται ηρεμία, ενώ -κυρίως από τους γονείς τους- χρειάζονται να νιώθουν πως είναι ικανοί να τα διαχειριστούν όλα. Μη ξεχνάτε πως είστε πρότυπα για αυτά και πως ό,τι συμπεριφορές βλέπουν από εσάς, αυτές θα αντιγράψουν, είτε τώρα είτε στο μέλλον. Αναλάβετε, λοιπόν, δράση και κοιτάξτε να χαλαρώσετε και να αντιμετωπίσετε τις καταστάσεις με άλλη στάση και ψυχολογία αυτή τη χρονιά.

Γίνετε πρότυπο ενέργειας και υγείας για τα παιδιά σας!

Τα παιδιά είναι καθρέφτες των γονιών τους. Και αυτό ισχύει και για τις θετικές συμπεριφορές, αλλά κυρίως για τις αρνητικές. Φέτος, λοιπόν, είναι η κατάλληλη ευκαιρία να γίνετε ένα σωστό πρότυπο για τα παιδιά σας. Κόψτε το κάπνισμα και φροντίστε για εσάς και τα παιδιά σας. Έρευνες έχουν δείξει, πως είναι πολύ πιο πιθανό να γίνουν καπνιστές στο μέλλον, παιδιά που κάπνιζαν οι γονείς τους. Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ, ιδιαίτερα παρουσία τους. Μειώστε τη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Κανένα παιδί δε θα πειστεί να τρώει σωστά, αν βλέπει το γονιό του στον καναπέ αγκαλιά με τις σοκολάτες και τα πατατάκια! Και τέλος, γυμναστείτε! Γραφτείτε στο γυμναστήριο ή επιλέξτε ένα άθλημα και τηρήστε ένα πρόγραμμα προπονήσεων. Ακόμη καλύτερα, επιλέξτε έναν κοινό τρόπο εκγύμνασης, μαζί με το παιδί σας, αν φυσικά το επιτρέπει η ηλικία του και δείτε τον εαυτό σας να αλλάζει, περνώντας παράλληλα τα σωστά μηνύματα στα παιδιά σας.

Βρίστε λιγότερο και βάλτε την ευγένεια στη ζωή σας!

Όπως και με το τσιγάρο, το ίδιο και με την ευγένεια, είναι πολύ πιο πιθανό να μιλάει ευγενικά ένα παιδί, που μεγαλώνει με σωστούς τρόπους συμπεριφοράς από τους γονείς του και αντίστοιχα είναι εξίσου πιθανό να γίνει αθυρόστομο, ένα παιδί που ακούει το γονιό του να έχει ανάλογο λεξιλόγιο. Καταλαβαίνω ότι μερικές φορές -ιδίως όταν βιάζεσαι το πρωί και ο γείτονας σου έχει κλείσει το αμάξι ή πέτυχες απορριμματοφόρο στο στενό κάτω από το σπίτι- το να φερθείτε σαν τον Ζαμπούνη μοιάζει μάλλον ακατόρθωτο, ωστόσο μπορείτε τουλάχιστον να το προσπαθήσετε! Πάρτε μια βαθιά ανάσα τη στιγμή της έντασης και μετρήστε από μέσα σας. Δουλεύει. Πιστέψτε με!

Απομακρυνθείτε από τις οθόνες!

Οθόνη μπορεί να σημαίνει τηλεόραση, υπολογιστής, tablet ή κινητό, που αποτελεί τον μεγαλύτερο εθισμό των ημερών. Να απεξαρτητοποιηθείτε τελείως προφανώς δε γίνεται για πολλούς και διάφορους λόγους. Φροντίστε όμως να περιορίσετε τη χρήση του, ιδίως μπροστά στα παιδιά σας και ανταυτού κάντε μια δραστηριότητα μαζί τους και περάστε ποιοτικό χρόνο παρέα. Μόνο στην Ελλάδα 500 παιδιά νοσηλεύτηκαν φέτος για εθισμό σε tablet και κινητά. Και αυτό από μόνο του είναι ένας λόγος, να δώσετε το καλό παράδειγμα και ένα σωστό πρότυπο στο δικό σας παιδί.

Γίνετε πιο τρυφεροί με τα παιδιά σας!

Μερικές φορές τα παιδιά δε χρειάζονται λόγια. Χρειάζονται μόνο την αγκαλιά σας. Φροντίστε να τους τη δίνετε καθημερινά και πιστέψτε με. Μόνο καλό μπορεί να βγει για την ψυχολογία τους από αυτό.

Δεθείτε με το παιδί!

Δέσιμο μπορεί να σημαίνει μια κοινή δραστηριότητα, όπως είπαμε πιο πάνω. Να πάτε μια βόλτα μαζί. Να τους μιλήσετε για τα κάτι, που τους προβληματίζει. Να περάσετε μια βραδιά παρέα, διασκεδάζοντας με επιτραπέζια παιχνίδια. Σημαίνει με απλά λόγια, να δείξετε έμπρακτα ότι είστε παρόντες στη ζωή τους. Και να τους κάνετε να νιώσουν, ότι θα είστε για πάντα εκεί. Δεν υπάρχει πιο σημαντικό συναίσθημα από αυτό.

Καλή και δημιουργική χρονιά για όλους μας!

Ελατε να μοιραστούμε ιστορίες, εμπειρίες, συμβουλές και ό,τι έχει να κάνει με εμάς τις μανούλες και τα αστεράκια μας!