Πόσο σημαντικός είναι ο μπαμπάς για ένα παιδί;

Μάνα είναι μόνο μία, όπως λέει το σοφό ρητό, αλλά το ίδιο ισχύει και για τους μπαμπάδες και αυτό είναι κάτι, που πολλές φορές ξεχνάμε ή αμελούμε! Και ο μπαμπάς είναι μόνο ένας στη ζωή ενός παιδιού και μάλιστα απαραίτητος για πολλούς και σημαντικούς λόγους!

Τα παιδιά, που έχουν πατεράδες με ενεργή ανάμειξη στη ζωή τους και ουσιαστική ενασχόληση μαζί τους είναι σίγουρα πιο ευτυχισμένα παιδιά!

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Έρευνες από ψυχολόγους στο πανεπιστήμιο της Pennsylvania παρουσίασαν ακόμη πιο σημαντικά και ενδιαφέροντα ευρήματα, σύμφωνα με τα οποία:

Τα παιδιά με ενεργούς πατεράδες είναι περισσότερο πιθανό να:

Έχουν υγιείς σχέσεις

Αποκτήσουν καλά αμειβόμενες δουλειές

Έχουν υψηλότερο IQ

 

Αντίστοιχα τα παιδιά με “απόντες” πατεράδες είναι περισσότερο πιθανό να:

Γίνουν παχύσαρκα

Αποκτήσουν εθισμό στο αλκοόλ

Γίνουν άστεγοι

Παραβούν τον νόμο

Έχουν “ριψοκίνδυνη” σεξουαλική ζωή

Έχουν ψυχολογικά προβλήματα

Τη σήμερον ημέρα οι έρευνες για την επιρροή των πατεράδων στην ανατροφή ενός παιδιού γίνονται σε καθημερινό επίπεδο, καλύπτοντας όλα τα ηλικιακά στάδια μέχρι την ενηλικίωσή του.

Μάλιστα, η επιρροή του πατέρα στη ζωή του παιδιού έχει αποκτήσει και δικό της όρο:

The Father Effect” είναι το φαινόμενο, που περιγράφει τα οφέλη από την πατρική παρουσία. Και τα οφέλη αυτά είναι πολλαπλάσια για το παιδί, όταν αναφερόμαστε σε “ενεργούς πατεράδες” μέσα σε μία οικογένεια.

Ωστόσο, τίποτα δεν είναι απόλυτο και κάθε κανόνας έχει τις εξαιρέσεις του, ενώ είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως για τα ιδανικά αποτελέσματα κατά την ανατροφή ενός παιδιού, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να υπάρχει ένας ελάχιστος χρόνος ενασχόλησης μαζί του.

Εξίσου σημαντική είναι, όμως, η ποιότητα έναντι της ποσότητας. Το να βλέπετε, για παράδειγμα, τηλεόραση δίπλα στα παιδιά σας δεν είναι κάτι, που τους προσφέρει ιδιαίτερα. 

Οργανώστε, λοιπόν, το πρόγραμμά σας σωστά, φροντίστε να εξασφαλίσετε ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας καθημερινά και επιλέξτε δραστηριότητες, με γνώμονα να σας φέρουν κοντά του και να επηρεάσουν θετικά τον ψυχισμό του!

Και μη ξεχνάτε: Ο χρόνος πίσω δε γυρνά! Ζήστε τώρα, για να μη μετανιώσετε αργότερα! 

Ελατε να μοιραστούμε ιστορίες, εμπειρίες, συμβουλές και ό,τι έχει να κάνει με εμάς τις μανούλες και τα αστεράκια μας!