8 τρόποι για να είστε οι καλύτεροι γονείς για το παιδί σας!

 

Το να είσαι γονιός και μάλιστα καλός, είναι σίγουρα κάτι που αγχώνει τους περισσότερους από εμάς. Δεν υπάρχει όμως κανένας λόγος να ανησυχείτε, αφού στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι πολύ απλά και συγκεκριμένα…

Οι “κανόνες” για ένα ευτυχισμένο σπιτικό και ένα ακόμη πιο ευτυχισμένο παιδί είναι απλοί και βασικοί. Απλά ξε-αγχωθείτε και θα δείτε, πως το μυστικό είναι σε πολύ απλά και βασικά βήματα!

Οι 8 τρόποι για να είστε καλοί γονείς είναι οι εξής: 

 

Να είστε καλοί σύζυγοι!

Σύμφωνα με έρευνες, οι καλοί σύζυγοι γίνονται κατά κανόνα και καλοί γονείς. Αν το μωρό σας χρειάζεται κάτι, αυτό είναι μια σταθερή και αγαπημένη οικογένεια με ένα γερό γάμο, χωρίς εντάσεις, που θα του προσφέρει ασφάλεια και γαλήνη. Φροντίστε να διατηρήσετε την ευτυχία στο γάμο σας και όλα τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν.

Βοηθήστε τη μαμά όσο μπορείτε!

Αυτό για τους φίλους μπαμπάδες: Στο πλαίσιο της παραπάνω κατηγορίας και για να διατηρήσετε τη γαλήνη στο σπίτι σας και άρα και στο παιδί σας, προσπαθήστε να βοηθήσετε τη σύζυγό σας και μαμά του παιδιού όσο περισσότερο μπορείτε. Με το τάισμα και το άλλαγμα του μωρού στις αρχές και με δραστηριότητες του παιδιού όσο μεγαλώνει. Έτσι θα προσφέρετε πολύτιμη βοήθεια στην ίδια και αποκλειστικό χρόνο μαζί με το παιδί σας σε σας.

Δώστε ανάσες στη μαμά!

Και πάλι με βάση τους αγαπημένους μπαμπάδες, ορίστε ένα μικρό “μυστικό”! Για να διατηρήσετε την ηρεμία και την ευτυχία στο σπίτι σας, σκεφτείτε το εξής βασικό. Όσο και να ασχολείστε με το παιδί, αυτό -ειδικά για το διάστημα που είναι μωρό- είναι προσκολλημένο στη μαμά του. Βοηθήστε την να πάρει και αυτή τις ανάσες της και να έχει λίγο χρόνο για τον εαυτό της. Κρατήστε το παιδί για να βγει μια βόλτα με μια φίλη της, να πάει για ψώνια ή ένα κομμωτήριο. Αυτή θα επιστρέψει ήρεμη και γεμάτη και όλη αυτήν την ηρεμία θα την εισπράξει το παιδί σας. Και εσείς φυσικά.

Επιστρέψτε στην “προ-παιδιού” ζωή σας όσο γίνεται πιο γρήγορα!

Ειδικά για νέους γονείς, αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι ότι αλλάζουν τελείως την καθημερινότητά τους, με τον ερχομό ενός μωρού στο σπίτι. Σαφώς και δε μπορείτε να βγαίνετε πλέον για ποτά (τουλάχιστον τόσο συχνά) αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορείτε να κάνετε τίποτα από αυτά, που κάνατε και πριν! Βάλτε στο μυαλό σας, ότι εξακολουθείτε να μπορείτε να κάνετε τα πάντα! Απλά πλέον θα τα κάνετε με ένα παιδί! Μπείτε σε μία συνήθεια να παίρνετε παντού μαζί το παιδί (είτε αυτό είναι ψώνια, είτε εξωτερικές δουλειές, είτε καφέδες και ταξίδια) και θα δείτε, ότι δε χρειάζεται να αλλάξετε τη ζωή σας και άρα τις ισορροπίες στο σπίτι σας τόσο δραστικά. Έτσι, εσείς θα παραμείνετε χαρούμενοι, θα συνεχίσετε να νιώθετε σαν “κανονικό ζευγάρι” χωρίς να πιστεύετε ότι στερείστε κάτι και το παιδί φυσικά θα απολαμβάνει την παρέα σας! Άλλωστε θυμηθείτε πως δεν υπάρχει τίποτα, που να δημιουργεί μεγαλύτερο εκνευρισμό, από το να είσαι μόνιμα κλεισμένος μέσα σε 4 τοίχους! Είτε αυτό αναφέρεται σε σας, είτε στο παιδί!

Φερθείτε στο παιδί σας, όπως θα θέλατε να φέρονται σε εσάς παιδί!

Οι παιδικές αναμνήσεις είναι κάτι, που δε ξεθωριάζει εύκολα. Θυμηθείτε την παιδική σας ηλικία και ανταποδώστε στα παιδιά σας την αγάπη, που εισπράξατε εσείς ως παιδιά. Ή, αν αντί για αγάπη εισπράξατε αρνητική συμπεριφορά από τους γονείς σας, βεβαιωθείτε ότι εσείς δε θα κάνετε το ίδιο και πως θα δώσετε στα παιδιά σας, όσα εσείς στερηθήκατε. Μη ξεχνάτε πως μπορεί να είστε πια ενήλικες, όμως όλοι σας υπήρξατε κάποτε παιδιά. Και το παιδί μέσα σας είναι ο καλύτερος κριτής!

Να είστε παρόντες όσο περισσότερο γίνεται!

Το να έχει ένα παιδί τους γονείς του στο σπίτι όσο περισσότερο γίνεται, είναι πάρα πολύ σημαντικό για αυτόν. Το να τους νιώθει κοντά του, έστω και αν αυτοί κάθονται απλά στον καναπέ και βλέπουν μαζί ταινία, το κάνουν να νιώθει ασφάλεια και σιγουριά. Κανένα παιδί δεν το νοιάζει αν πήρατε bonus στη δουλειά ή κάποια βράβευση. Το νοιάζει όμως αν είχε χρόνο για να παίξει μαζί σας έστω το Σαββατοκύριακο, ή αν ήσασταν παρόντες στις σχολικές του γιορτές. Ξέρουμε ότι η καθημερινότητα είναι δύσκολη, (ειδικά για τους γονείς, που εργάζονται και οι δύο), αλλά μη ξεχνάτε πως εκτός από εργαζόμενοι είστε και γονείς. Εκμεταλλευτείτε τον ελεύθερο χρόνο σας, για να ασχοληθείτε με το παιδί σας και μην αφήνετε τα προβλήματα και τις υποχρεώσεις να σας παρασύρουν.

Απολαύστε το κάθε λεπτό μαζί του!

Ο χρόνος περνάει τόσο γρήγορα, που δε θα προλάβετε να το καταλάβετε καν! Μπορεί τώρα η καθημερινότητα με ένα παιδί να σας φαίνεται βουνό, πριν προλάβετε να το συνηθίσετε όμως, το παιδί θα είναι ενήλικας και εσείς θα αναπολείτε με λησμονιά τις στιγμές, που ζήσατε μαζί του! Φροντίστε, λοιπόν, αυτές οι στιγμές να είναι πολλές. Πάρτε άδεια μια μέρα από τη δουλειά και αφιερώστε την ημέρα σε εκείνο, αφήστε τον καφέ με τους φίλους (όχι ότι και αυτό δεν είναι σημαντικό κάποιες φορές, αρκεί να υπάρχει ισορροπία) και βγείτε βόλτα με το παιδί σας, ξεχάστε την ξεκούραση της Κυριακής και πηγαίνετε μαζί του μια μίνι εκδρομούλα ή έστω μια βόλτα με το ποδήλατο. Αυτά θα σας μείνουν να θυμάστε και όχι η ταινία, που θα βλέπατε στην τηλεόραση…

Τελευταίο και πιο σημαντικό…

Δώστε αγάπη με πράξεις και όχι με λόγια!

Το να λέτε στο παιδί “σ’αγαπώ” είναι σημαντικό μεν, ανούσιο δε, αν αυτά δεν το νιώθουν. Τα παιδιά είναι παιδιά! Δε θέλουν λόγια, αλλά πράξεις. Αγκαλιάστε τα παιδιά σας! Νιώστε τα. Δείξτε τους αγάπη και στοργή. Ένα παιδί δε θα το χορτάσει αυτό ποτέ. Ούτε ακόμη, όταν μεγαλώσει! Το να του χαϊδέψετε τα μαλλιά, όπως βλέπετε μαζί ταινία, να το αγκαλιάσετε μετά το σχολείο και να το φιλήσετε για καληνύχτα είναι πολύ σημαντικό για αυτά. Πιστέψτε με. Δε θα μετανιώσετε ποτέ, που ήσασταν τρυφεροί με το παιδί σας!

Ελατε να μοιραστούμε ιστορίες, εμπειρίες, συμβουλές και ό,τι έχει να κάνει με εμάς τις μανούλες και τα αστεράκια μας!