Καλοκαίρι και παιδί:”Δροσερές” ιδέες για μέσα και έξω από το σπίτι!

Το καλοκαίρι είναι συνδυασμένο στο μυαλό μας με τη χαλαρή διάθεση, τις βόλτες και την ανεμελιά. Είναι συνδυασμένο, όμως και με το κλείσιμο των σχολείων! Και αυτό σε καμία περίπτωση δεν προκαλεί ανεμελιά…τουλάχιστον στους γονείς!

Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεστε, αφού ως γνωστόν… δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο 😉

Δείτε τις ιδέες μου για “δροσερές” δραστηριότητες μέσα και έξω από το σπίτι και ζήστε το summer in the city, πιο ξένοιαστα από ποτέ!

indoors

Ένα παιδί, που βρίσκεται εκτός προγράμματος και εντός σπιτιού,χρειάζεται διεξόδους για να διοχετεύσει την ενέργειά του, ειδάλλως θα τη διοχετεύσει…πάνω σας, μεταφρασμένη ως νεύρα και υπερένταση!


Τι μπορείτε να κάνετε ως γονείς για να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις και πιθανά ξεσπάσματα; Να ορίσετε εσείς ένα πρόγραμμα για αυτά, με δραστηριότητες που θα κρατήσουν τα παιδιά απασχολημένα και εσάς…με σώας τα φρένας, μέχρι να φτάσει η πολυπόθητη περίοδος των διακοπών!


Επισκεφτείτε ένα βιβλιοπωλείο και εφοδιαστείτε με βιβλία δραστηριοτήτων. Όλοι οι εκδοτικοί οίκοι έχουν να προτείνουν ανάλογες σειρές, με πολύ ενδιαφέρουσες “ασκησούλες” για παιδιά για όλες τις ηλικίες, που υπόσχονται όχι να τα κουράσουν, αλλά να τα διασκεδάσουν.


Εξοπλιστείτε με παζλ, επιτραπέζια, παιχνίδια κατασκευών και γενικά ό,τι μπορεί να απασχολήσει ένα παιδί δημιουργικά -και για αρκετή ώρα- όταν εσείς δουλεύετε και μένει με τη γιαγιά ή τον παππού ή όταν έχει πολλή ζέστη για να βγείτε βόλτα.


Φέρτε την παραλία σπίτι σας! Είτε το πρωί, είτε το βραδάκι (για να αποφύγετε τον πολύ ήλιο) μπορείτε να μεταφέρετε τις διακοπές στο σπίτι σας και συγκεκριμένα…στο μπαλκόνι σας! Εφοδιαστείτε με μία φουσκωτή πισινούλα και παιχνίδια παραλίας φορέστε τα μαγιό σας και ετοιμαστείτε να διασκεδάσετε με την καρδιά σας μικροί και μεγάλοι!


EXTRA TIP: Αγοράστε παγοθήκες για γρανίτες, που θα τις γεμίσετε με φυσικό χυμό φρούτων και θα τους τις δώσετε να τις απολαύσουν μέσα στο νερό, όσο εσείς θα απολαμβάνετε στην πολυθρόνα σας έναν δροσερό καφέ! Τα παιδιά θα το καταευχαριστηθούν και το καλύτερο;
Δε θα σας νοιάζει, αν θα λερωθούν με τη γρανίτα, γιατί θα βρίσκονται μέσα στο νερό! Win Win situation, έτσι δεν είναι;

outdoors

Αναζητήστε όλα τα πάρκα της πόλης σας και επισκεφτείτε κάθε μέρα και από ένα άλλο, επιλέγοντας κάθε φορά κάποιο με διαφορετικό
“θέμα”, ώστε να διατηρείτε το ενδιαφέρον του παιδιού. Άλλοτε μπορείτε να πάτε σε κάποιο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, ώστε να κάνει -ή να μάθει- το παιδί σας ποδήλατο. Άλλοτε να κάνετε πικ νικ κάτω από ένα σκιερό δέντρο σε ένα πάρκο με γκαζόν και άλλοτε να πάτε για κούνιες και παιχνίδι στην παιδική χαρά.


Αναζητήστε σημεία δροσιάς στην πόλη! Αυτό μπορεί να είναι ένα εμπορικό κέντρο με κλιματισμό, που αποτελεί ιδανική επιλογή για τις
μεσημεριανές και ιδιαίτερα ζεστές ώρες. Τα εμπορικά κέντρα ακολουθούν συνήθως μία kids friendly φιλοσοφία, που θα σας προσφέρει από οργανωμένες δραστηριότητες για παιδιά, μέχρι τα αγαπημένα τους εστιατόρια για φαγητό ή παγωτό, παιδικές τουαλέτες με αλλαξιέρες, αλλά και χώρους θηλασμού.

Δροσιά θα βρείτε, επίσης, μέσα σε καταστήματα και πολυκαταστήματα, όπου μπορείτε να κάνετε τη βόλτα σας, χαζεύοντας παράλληλα ρούχα και αξεσουάρ και φυσικά στους παιδότοπους, που αποτελούν μία από τις πιο σίγουρες επιλογές διασκέδασης για κάθε εποχή.


Η κατασκήνωση! Αυτή η επιλογή προϋποθέτει φυσικά να βρίσκεται το παιδί σας στην κατάλληλη ηλικία. Εάν ναι και εάν είναι θετικό στην ιδέα -κάτι επίσης πολύ βασικό- η κατασκήνωση είναι η ιδανική επιλογή για σας! Θα το απασχολήσει για μια μεγάλη χρονική περίοδο, που εναλλακτικά θα περνούσε στην πόλη, κατά την οποία θα κάνει μπάνια, αθλήματα, άπειρες δραστηριότητες και το κυριότερο πολλούς νέους
φίλους! Παιδιά, που έχουν πάει στην κατασκήνωση, το περιγράφουν σαν την πιο χαρούμενη εμπειρία τους και αυτό σίγουρα σημαίνει πολλά.


EXTRA TIP: Το ιδανικό και σε αυτήν την περίπτωση είναι φυσικά να πάει με παρέα. Δείτε αν κάποιος φίλος του
είναι θετικός στην ιδέα και ενημερωθείτε για κατασκηνώσεις κοντά στην πόλη σας.


EXTRA TIP 2: Σε περίπτωση που αποφασίσετε να δοκιμάσετε την εμπειρία της κατασκήνωσης, φροντίστε, ώστε το παιδί να είναι προετοιμασμένο σωστά, όχι μόνο ψυχολογικά, αλλά και πρακτικά. Εξοπλιστείτε με τα κατάλληλα: σακίδια, νεσεσέρ, σετ προσωπικής περιποίησης και φυσικά ρούχα για εκεί, ώστε το παιδί να νιώσει άνετα και να εγκλιματιστεί όσο πιο σύντομα γίνεται.

Αν είναι εφικτό, προσπαθήστε στις εξορμήσεις σας να έχετε παρέα φίλους ή συμμαθητές του παιδιού. Έτσι, είναι σίγουρο και πως θα διασκεδάσουν περισσότερο και πως θα γκρινιάξουν λιγότερο!

Καλό καλοκαίρι!

Ελατε να μοιραστούμε ιστορίες, εμπειρίες, συμβουλές και ό,τι έχει να κάνει με εμάς τις μανούλες και τα αστεράκια μας!